Zamjena kuka, kirurgija, komplikacije, izgledi

  • Ozljede

Indikacija za operaciju je kršenje motoričke sposobnosti zgloba femura i zdjelice (kontraktura) koje se ne može eliminirati drugim metodama. Razlog tome u većini slučajeva je koksartroza - prirodno trošenje glave femura i hrskavice koja obložuje unutrašnjost acetabuluma. Osim toga, zglob se nakon ozljede zamjenjuje, primjerice, prijelomom vrata bedrene kosti, u slučaju da osteosinteza bude beskorisna, a kost ne raste zajedno. Inače se ova operacija naziva artroplastika..

Koksartroza TBS 3. stupanj. U ovom slučaju, zajednički jaz je potpuno nestao..

Recenzije o zamjeni zgloba kuka koje su ostavili pacijenti na raznim forumima pokazuju da se jednom imobilizirani pacijenti koji nisu mogli napraviti ni korak bez vanjske pomoći, nakon ugradnje endoproteze, vrate u normalan život. Pronađite na Internetu i usporedite među sobom videozapise u kojima su ljudi uhvaćeni prije i nakon operacije. Vidjet ćete da je osoba koja je jedva hodala prije operacije, nakon što je dobila protezu, gotovo trčala, aktivna i puna energije čak i kod 80 godina.

Tehnike rada

Totalna zamjena

Trenutno se prakticiraju dvije glavne vrste operacija - potpuna zamjena zgloba kuka i površna endoprotetika. U prvom slučaju spoj je potpuno zamijenjen. To jest, tijekom operacije uklanja se glava femura, a na njegovo mjesto se postavlja proteza koja se sastoji od nogu i kuglice. Acetabulum je očišćen od hrskavičnog tkiva, a u njega je umetnuta čaša čija udubljenje savršeno odgovara umjetnoj glavi.

Ukupna zamjena spojeva (lijevo) i površinska tehnologija (desno).

Rad na površini

Površnim endoprostetikom glava ostaje netaknuta, ali samo očišćena od hrskavice. Na njega se stavlja posebna kapa, čija je vanjska površina prekrivena posebnim glatkim materijalom kako bi se smanjilo trenje. Acetabulum s ovom vrstom zamjene endoproteze je ili očišćen od hrskavice ili nije, ovisno o njihovom stanju.

Koja je vrsta endoprostetike indicirana za određenog pacijenta, određuje ortopedski kirurg na temelju rezultata dijagnoze. Treba napomenuti da se površinska protetika izvodi znatno rjeđe od potpune zamjene TBS-a. To je zbog vrlo visoke učinkovitosti ove vrste artroplastike..

Pažnja! Površinska kirurgija u 60% slučajeva zahtijeva reviziju operacije tijekom prvih 5 godina prema općenito prihvaćenim statistikama. Dakle, ova vrsta, unatoč atraktivnosti u smislu očuvanja koštanog tkiva, nema dobar razlog za upotrebu.

Revizija

Operacija u redu za reviziju provodi se s pojavom oštećene motoričke funkcije. U većini slučajeva to je posljedica neuspjeha endoproteze zbog nepravilnih radnji pacijenta tijekom procesa rehabilitacije. Česta indikacija za zamjenu revizije TBS je izlaz femoralne komponente iz umjetnog acetabuluma. Radnja je zamjena slomljenih komponenti.

Takva ozljeda zahtijeva operaciju.

Uz zarazne žarišta, ne može se izbjeći ni zamjena zglobova.

Zamjena dvaju spojeva

Posebnost ove operacije je da se zglobovi istodobno zamjenjuju. Međutim, ponekad se održava određeno razdoblje između kirurških intervencija kako bi se pacijentovo tijelo oporavilo od gubitka krvi. Ovisno o stanju spoja, provodi se potpuna zamjena oba TBS-a ili, odvojeno, ukupna i površinska.

Anestezija

Kirurška intervencija za postavljanje endoproteze povezana je s ekscizijom kože i resekcijom značajne količine mišićnog tkiva. Za to je potrebna učinkovita analgezija. Zbog činjenice da se danas klasična opća anestezija aktivno zamjenjuje učinkovitijom i sigurnijom epiduralnom anestezijom, među liječnicima koji sudjeluju u raspravi za i protiv endoprotetike raste broj onih koji zagovaraju ovu operaciju..

"alt =" "> Nedostatak klasične anestezije s potpunim gašenjem svijesti osobe koja je operirana je veliko opterećenje na kardiovaskularni sustav sa svim slijedećim posljedicama. To uvelike ograničava sposobnost zamjene zgloba kuka u starijih bolesnika. Epiduralna anestezija u tom je pogledu u potpunosti siguran jer ne utječe na rad srca.

Gubitak krvi

Značajka operacije je značajan gubitak krvi. Zna se da su mišići vrlo gusto zasićeni malim krvnim žilama - kapilarima. Resekcija mišićnog tkiva na bedru dovodi do odljeva značajne količine krvi iz tijela, pa je zato tijekom same kirurške intervencije, a u postoperativnom razdoblju potrebna transfuzija krvi (transfuzija krvi). Ova je točka ponekad i ograničavajući faktor, iako je dovoljno rijetko. Činjenica je da, s gledišta imuniteta, nije svaki pacijent normalno tolerira ovaj postupak. Međutim, broj takvih ljudi je zanemariv.

"alt =" "> Primjećuje se znatno manji gubitak krvi s relativno novom metodom endoprotetike - minimalno invazivnom. Ova metoda postavljanja zamjene zgloba ne zahtijeva tako opsežnu resekciju mišića kao kod klasične operacije. Kao rezultat toga, mnogo kapilara je oštećeno i pacijent gubi manje krvi.

Život endoproteze

Endoproteze su izrađene od materijala otpornih na značajna mehanička naprezanja i korozije. U konstrukciji umjetnih spojeva koriste se legure obojenih metala, nehrđajući čelik, keramika, medicinski polietilen i druge vrste plastike (zamjena hrskavice). Zbog fizičkih svojstava ovih materijala, život umjetne glave i acetabuluma je oko 20-25 godina. Proizvodi svoje funkcije obavljaju bez prigovora, pod uvjetom da je pacijent pravilno postavljen i da ortopedski kirurg slijedi poseban način života.

Većina izdržljivih implantata ima u potpunosti keramički par trenja.

Invalidnost kuka

Pitanje je li invalidnost nakon zamjene kuka nije tako jednostavno kao što bi se moglo činiti prvi put. U prethodnim je godinama prevladavalo mišljenje u medicini da je odsustvo bilo kojeg dijela tijela samo po sebi osnova za prepoznavanje osobe kao osobe s invaliditetom. Danas se tijela medicinske i socijalne stručnosti (ITU) pridržavaju stajališta da endoprotetika, naprotiv, uklanja ograničenja u obavljanju radnih funkcija osobe.

Da, invalidnost je povezana s koksartrozom i ostalim degenerativnim promjenama TBS-a kada se pacijent ne može normalno kretati. Uporna kontrakture ograničava mogućnosti zapošljavanja. Međutim, zamjenom prirodnog zgloba umjetnim analogom, motorička sposobnost objektivno se vraća. To omogućuje osobi obavljanje profesionalnih dužnosti, ali, naravno, nisu sve navedene u registru zanimanja.

"alt =" "> Na primjer, osoba koja je prošla operaciju endoprotetike može obavljati poslove koji nisu povezani s pretjeranim opterećenjem zgloba kuka. To uključuje sve vrste uredskih i inženjerskih aktivnosti, upravljanje vozilima, rad s industrijskom opremom. Ali tijela za unutarnje poslove Najvjerojatnije neće prihvatiti osobu s endoprotezom, posebno za operativni rad, isto se odnosi na sigurnosne službe, vojnu službu i Ministarstvo za vanredne situacije.

Logika po kojoj komisije ITU-a ne daju invaliditet nakon endoprotetike u osnovi je jednostavna. Možda nećete moći obaviti sav posao s popisa zanimanja, ali možete li to učiniti? Dakle, niste invalidi. Jedini slučaj kad se pacijentu s endoprotezom može propisati invalidnost je kada se zamijene dva zgloba kuka. A onda, tijekom minimalnog razdoblja (1 godinu, do slijedeće komisije) i nakon istodobne ugradnje proteza, što je izuzetno rijetko, jer istovremeno pokušavaju ne raditi endoprotetiku obje TBS-a.

Uz to, treba napomenuti da ako sama prisutnost umjetne zamjene zgloba kuka nije osnova za propisivanje invaliditeta, onda to može postati dodatna okolnost koja skreće mišljenje MSEC-a prema priznavanju pravno nesposobne osobe kao invalidnosti. Tipičan primjer. Muškarac je pao u nesreći i zadobio ozljedu glave koja mu ne dopušta rad. Ako se uz to podvrgne endoprotetici, tada će s velikim stupnjem vjerojatnosti dobiti invalidnost.

komplikacije

Zamjena kuka, kao i svaka druga kirurška intervencija, ponekad je povezana s komplikacijama koje pacijentu otežavaju prilagodbu na novi način života. Treba napomenuti od samog početka da su komplicirani uvjeti obično privremeni i da se ne mogu smatrati faktorom za odbijanje zamjene TBS-a.

Vrste komplikacija

Najčešća komplikacija je bol. Bol se može primijetiti kako u početnom razdoblju rehabilitacije, tako i u sljedećem. Svi pacijenti primjećuju da se bolne senzacije javljaju prije kiše, te uspoređuju operirani ud sa barometrom koji predviđa vrijeme. Ti su bolovi prilično oštri, ali učinkovito oslabe jednostavnim lijekovima protiv bolova, na primjer, analgeticima..

Bol je normalna pojava, glavna stvar je da se ne razvije u kroničnu bol.

Još jedna komplikacija koju neki pacijenti imaju je uporna kontracepcija. Obično se ovo komplicirano stanje opaža kada pacijent krši upute ortopeda za razvoj zglobova. Zato je neprihvatljivo zanemariti rehabilitacijsku gimnastiku i druge aktivnosti propisane u okviru fizioterapije.

Uobičajena je priča da kada se operacija izvodi, ništa ne boli, ali noga ne može prelaziti cijelu svoju amplitudu. Razlog leži u atrofiranim mekim tkivima koja okružuju zglob..

Komplicirani uvjeti mogu biti povezani i s obnavljanjem tijela nakon gubitka krvi. Tijekom tog razdoblja, imunološki sustav intenzivno proizvodi trombocite, što povećava rizik od tromboze u krvnim žilama donjih ekstremiteta. Da bi se izbjegao ovaj scenarij, operirana noga omotana je elastičnim zavojem koji se povremeno uklanja. To aktivira protok krvi i uklanja mogućnost stvaranja ugrušaka u krvi..

Kompresijske manžete na donjim ekstremitetima prvih dana nakon operacije.

Opasna komplikacija je izlaz glave iz acetabuluma - dislokacija. Ovo je zajamčena indikacija za ponovnu operaciju, iako neki kirurzi pokušavaju otkloniti to komplicirano stanje bez operacije. Oni pokušavaju ubaciti lijevu glavu natrag u acetabularnu šalicu, ali u pravilu to ne može, jer se mišići koji blokiraju praznu šupljinu miješaju.

Dislokacija femura implantata.

Moguće oštećenje implantata. To se događa vrlo rijetko, ali statistički se događa takav fenomen. Mora se imati na umu da su svi implantati koji postoje na tržištu dovoljno kvalitetni..

Infektivna komplikacija moguća je u dva slučaja: ako je infekcija bila prisutna u tijelu u vrijeme operacije, na primjer, kronični tonzilitis (genitourinarni, kožni itd.) Ili zbog infekcije tijekom kirurškog procesa. Komplikacija je vrlo neugodna i teška za liječenje..

Temeljit pregled prije operacije ključan je za odsutnost postoperativnih komplikacija.

Uzroci komplikacija

Komplicirani uvjeti nakon artroplastike nastaju iz različitih razloga. Bilo koji sudionik u procesu - pacijent, kirurg, pa čak i proizvođač proteza - može biti kriv za komplikacije..

1. strpljiv.

Greška samih protetika obično je kršenje preporuka ortopeda. To je najčešći uzrok komplikacija, a ukorijenjen je u samoj prirodi čovjeka. Zamislite da je pacijent praktički imobiliziran nekoliko mjeseci ili čak godina, a sada ima alternativu - može hodati. To je toliko nadahnjujuće da osoba izgubi osjećaj proporcije i počne koristiti umjetni zglob jednako hrabro kao i prirodno. I plaća to s komplikacijama.

Postoji prvi popis ograničenja u prvom trenutku nakon operacije, moraju se strogo pridržavati..

Tipičan slučaj. Protetičar ignorira upute ortopeda o tome koliko treba hodati na štakama, a nekoliko dana nakon operacije pokušava se kretati samo štapom, a ponekad čak i bez nje. U tim uvjetima, noga s umjetnom glavom, koja nema vremena za rast koštanog tkiva, počinje se kretati u kanalu femura, što se sasvim prirodno završava dislokacijom glave od acetabularne šalice. Posljedica je ponovljena operacija.

2. Kirurg.

Manje čest uzrok kompliciranih stanja je kirurška pogreška. Oni uključuju nepravilan odabir endoproteze, odstupanje od tehnologije instalacije umjetnog nadomjestaka za TBS i zanemarivanje kontraindikacija. Pogrešan izbor proteze, na primjer, pogrešno određivanje duljine nogu u većini slučajeva dovodi do dislokacije. Ista komplikacija događa se s lošom fiksacijom acetabularne šalice, koja s vremenom može postati labava. Konačno, ako se kontraindikacije ne uzmu u obzir, onda ćete se možda susresti s problemima s ublažavanjem boli, zacjeljivanjem rane i otežanim oporavkom opskrbe krvlju nakon operacije.

Kirurg, to je osoba od koje ovisi cijeli vaš budući život. Stoga, prije svega, odaberite dobrog i iskusnog liječnika.

3. Proizvođač.

Po krivici proizvođača endoproteza, komplikacije su izuzetno rijetke, ali su ipak zabilježeni takvi slučajevi. Kvaliteta umjetnih zglobova strogo je kontrolirana, pa se s lošim protezama teško mogu ući u medicinske ustanove koje pružaju endoprotetiku. Međutim, nitko ne može pouzdano reći pacijentu koja je proteza bolja. Još nitko nije otkazao višu silu i bilo koji se proizvod može pokvariti - čak i onaj koji se čini vrlo pouzdanim. Ponavljamo da takve situacije uopće nisu poznate, a broj komplikacija koje zbog toga nastaju varira na razini statističke pogreške.

Svi proizvođači nude proizvode slične kvalitete. Iskreno loši implantati ne postoje.

Operativna cijena

Budući da je endoprotetika u nekim slučajevima naplativa, pojava komplikacija može se smatrati prigodom za plaćanje kazne pacijentu. Proizvođač obično u dokumentaciji za protezu navodi kolika je garancija za zamjenske zglobove koje je izdao. Ako se proizvod pokvari tijekom jamstvenog roka, to omogućava pacijentu da zatraži novac plaćen za protezu. Jamstva može pružiti i medicinska ustanova - za ispravnost operacije. Ako kirurg nije kriv za pojavu komplikacija, pacijent također ima pravo tražiti svoj novac natrag.

"alt =" "> Ako se ugradi kvalitetan nadomjestak za TBS, kirurg izvede operaciju pravilno, a pacijent slijedi sve upute liječnika za rehabilitaciju, tada obično nema kompliciranih stanja, a protetska osoba vodi normalan život dugi niz godina.

Zamjena zgloba kukova u Rusiji

Suprotno prevladavajućem stereotipu, zamjena zglobova kuka u Ruskoj Federaciji provodi se prilično kvalitativno - gotovo na razini stranih klinika. Ponekad je kontaktiranje domaćih klinika čak i poželjnije, na primjer, osobama s ograničenim financijskim sredstvima. U skoro svim ruskim medicinskim ustanovama troškovi artroplastike niži su nego u stranim. A neke kategorije pacijenata protezu mogu uopće staviti besplatno - na teret proračuna. Ova skupina uključuje uglavnom osobe s invaliditetom I i II grupe.

Sličnost sa stranim klinikama završava se u fazi postoperativne rehabilitacije. Ovdje smo daleko od europskih bolnica i medicinskih centara. Ne dosežemo ih i razinu medicinske skrbi. To se izražava u pravilu u nedostatku individualnog pristupa procesu oporavka. Na primjer, prilikom propisivanja niza rehabilitacijskih vježbi, ortoped propisuje standardni set, a da se posebno ne upućuje u to je li taj fizički odgoj prikladan za određenog pacijenta ili ne.

Specijalizacija

Ruske klinike razlikuju se od stranih medicinskih ustanova po tome što su se uglavnom specijalizirale za potpunu zamjenu zglobova. Ne postoje sve domaće bolnice, recimo, površne, unipolarne ili minimalno invazivne artroplastike. Na to utječe nedostatak kvalificiranih stručnjaka, jer ne sva ruska medicinska sveučilišta diplomiraju kirurge s potrebnom razinom obuke. Osim toga, ne može svaka medicinska ustanova kupiti potrebnu opremu za takve operacije.

Razlika u veličini kirurškog šava u klasičnoj i minimalno invazivnoj kirurgiji.

Složenost ukupne artroplastike manja je u usporedbi s drugim metodama. Stoga se to uglavnom prakticira u našim klinikama. Upravo komparativna jednostavnost ove kirurške intervencije omogućuje besplatno postavljanje proteza za neke kategorije pacijenata. Ostale operacije zahtijevaju dodatno financiranje, što državni proračun ne može uvijek priuštiti..

Geografija klinike

Lavovski dio klinika u kojima se pruža usluga ugradnje umjetnih zamjena za TBS je, naravno, koncentriran u glavnim gradovima i velikim regionalnim centrima. Slične medicinske ustanove djeluju u Moskvi, Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu, Samara. Te se operacije provode u Krasnojarsku, Vladivostoku, Novosibirsku.

Ne postoje ograničenja mjesta registracije pacijenata. Odnosno, osoba može živjeti, relativno govoreći, u regiji Astrahan, i otići u Moskvu na protezu. Istina, postoji jedna specifična točka vezana uz financiranje. Ako se endoprotetika vrši (u cijelosti ili djelomično) o trošku proračuna, pacijent neće biti primljen u bilo koju kliniku, već samo u mjestu prebivališta ili u najbližoj regiji.

Dakle, osoba s invaliditetom, na primjer, iz Čeljabinska, dobiće protezu besplatno samo u medicinskoj ustanovi u koju je priključena na adresi registracije. Najvjerojatnije, bit će to regionalna klinika iz Jekaterinburga. Stanovnik Syzrana besplatno će biti operiran samo u Samari. Ako aspirant želi dobiti endoprotezu u Moskvi, morat će platiti ovu operaciju..

Redoslijed liječenja kvotama

Druga čisto ruska specifičnost je slijed slobodnih endoprotetika. Kada se obrati medicinskoj ustanovi za postavljanje umjetnog zgloba, pacijenta se postavlja na red o trošku državnog proračuna. Ovisno o regiji, rok čekanja je od 1 godine do 5 godina. Istodobno, zlobna praksa proširila se gotovo posvuda u domaćim bolnicama, što je izazvalo bijes čak i među obično smirenim predsjednikom Putinom. Činjenica je da u istoj klinici na proračunsku protetiku treba dugo čekati, a za novac će se umjetni zglob isporučiti barem sutra. Izgleda kao iznuđivanje i lažna shema.

Ako izvadimo iz slike sve negativne aspekte, općenito se kvaliteta endoprostetike u Ruskoj Federaciji može smatrati sasvim zadovoljavajućom. Postotak revizijske protetike nakon operacija na teritoriju naše zemlje ne prelazi globalne vrijednosti, što ukazuje na ukupni uspjeh zamjene zglobova kuka u Rusiji.

Vježbe za zamjenu TBS-a

Odgovornost je pacijenta nakon operacije endoprotetike da završi niz posebnih vježbi. Da, upravo to je - obveza. Samo pod ovim uvjetom zajamčen je potpuni povrat lokomotorne sposobnosti i dug radni vijek proteze. Ako se rehabilitirate bez fizioterapijskih vježbi, tada se proces navikavanja na protezu može odgoditi, a umjetni zglob može propasti. Treba biti svjestan da postoje vježbe terapije za različite periode oporavka nakon artroplastike.

Odmah nakon postavljanja implantata

Ove vježbe dizajnirane su za poboljšanje cirkulacije krvi i sprečavanje ugrušaka u krvi. Pomicanja se izvode polako u leđima. Najjednostavnija vježba je fleksija i produženje stopala, kao i njegova rotacija u gležanjskom zglobu. To uzrokuje zatezanje mišića tele. Učinkovita vježba tijekom ovog razdoblja je napetost prednjeg bedrog mišića. Da biste to učinili, morate naporno ispraviti nogu u koljenu i držati mišić napet 10-15 sekundi. Čim popusti postoperativna bol, možete ispraviti operiranu nogu na malu visinu.

"alt =" "> tjedan nakon ugradnje endoproteze

6-7 dana nakon operacije pacijent se već može ustati iz kreveta i može izvoditi vježbe u stojećem položaju.

Važno! U procesu izvođenja tih pokreta, morate se držati stabilnog oslonca - naslona stolice ili kreveta. Tijekom tog razdoblja preporučuje se protetički ud saviti u koljenu (ne viši od struka), a noge glatko pomaknuti u stranu i leđa. Osim toga, u ovom trenutku pacijent već može hodati na štakama. Udaljenost - 100 metara. 5 takvih šetnji tijekom dana dovoljno je za normalnu rehabilitaciju tjedan dana nakon operacije endoprotetike. Ovaj kompleks terapije za vježbanje mora se provoditi 4-5 tjedana.

Mjesec dana nakon ugradnje umjetnog spoja

Nakon mjesec dana nakon operacije, pacijent može nastaviti s vježbama s povećanim opterećenjem. Da biste dovršili ovaj kompleks vježbe terapije, potrebna je traka od elastičnog materijala. Vrpca se može zamijeniti kabelom.

"alt =" "> Prije izvođenja vježbi, jedan se kraj mora vezati za operirani ud u razini gležnjeva, drugi - za neku stabilnu potporu, na primjer, težak namještaj itd. Prvi se pokret sastoji u savijanju nogu u zglobu kuka. leđima naslonite na oslonac i, istegnite traku, uz napor podižete ispravljeni ud, držite ga 5-10 sekundi i polako ga spuštate. Ponovite 6-8 puta. Sljedeća se radi ista vježba, samo noga je postavljena u stranu. leđa i sa strane nasuprot operiranom.

Upozorenje

Ove vježbe su standardni set vježbanja, dizajnirane za tipičnog pacijenta. U svakom slučaju trebate se posavjetovati s ortopedom - odgovara li vam ovaj rehabilitacijski tjelesni odgoj? Možda će u vašem slučaju biti dopuštena intenzivnija opterećenja, ali možda, naprotiv, vašem zglobu treba dulja i nježnija rehabilitacija.

Endoprostetika kuka

Dobrodošli na vodeći neprofitni forum o reumatologiji!

  • Oglašavanje

Endoprostetika kuka

Voditelj: Moderatori

Endoprostetika kuka

violetka »24. studenog 2013. 14:18

Kao posljedica upalnih bolesti autoimune prirode, kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritematozni lupus i drugi, zglob kuka može se srušiti. U ovom slučaju potrebna je artroplastika kuka, to jest zamjena s umjetnom.
U ovoj temi možemo postavljati pitanja onim korisnicima koji su izveli ovu operaciju; razgovarati o problemima s nadomještanjem kuka; također opišite svoje iskustvo s ovom operacijom.


Naši članovi foruma koji su uradili artroplastiku t / b zglobova: (nadimke je moguće kliknuti)

Oglašavanje

Endoprostetika kuka

Olenek »27. ožujka 2017. 16:27

Endoprostetika kuka

Bustard »27. ožujka 2017. 16:40

Olenek, pogledaj ovdje))
https://yandex.ru/video/search?text= učvršćenja% 20for% 20 donning% 20noses & path = čarobnjak & parent-reqid = 1490621912699999-7057838636625554656437689-sfront6-004 & noreask = 1

Morate potpuno kopirati i zalijepiti u adresnu traku

Endoprostetika kuka

Katarinochka »27. ožujka 2017. 17:13

puno ti hvala na pomoći!

možete li mi reći koliko dugo traje rehabilitacija, kako dalje na putu nakon operacije i koliko dugo traje oporavak?
hvala unaprijed!

Endoprostetika kuka

violetka »27. ožujka 2017. 17:41

Ne znam kako je u vašoj klinici, u bolnici u kojoj su me operirali, medicinska sestra došla zamotati i skinuti moje čarape. Mislim da će joj uz naknadu pomoći nošenje čarapa. Mislim da hlače možete obući i dok ležite na krevetu, ako su široke i ako ih povučete dugom žlicom za cipele.

Endoprostetika kuka

Mali Olenok »27. ožujka 2017. 19:03

violetka, u bolnici u kojoj je izvedena operacija, bila je i dadilja, ja sam joj platio novac i ona je pomagala, tada su bili i elastični zavoji. A sada idemo u rehabilitacijski centar. Možda će i tamo trebati nekome dati bakšiš da pomogne u nošenju čarapa i hlača. Onda nemamo zavoje koji su ranjeni i ranjeni, imamo kompresijske čarape po cijeloj dužini nogu, ali toliko su čvrste da ih prvi put jedva stavljam da ih imam, sada imam malo.

Endoprostetika kuka

BlueBird »15. travnja 2017. 23:22

Danas je navršilo godinu dana nakon mog zahvata. Želio bih podijeliti svoje osjećaje (jednom sam stvarno propustio ove kritike NAKON).

Sada mogu obući čarape bez ikakvih poteškoća, mogu rezati nokte na operiranoj nozi, mogu sjediti "stopalo u stopalo" (ponekad me duša pita)), iako ne tako duboko kao nekada u mladosti
Drugi bok je prestao bolovati (TTT) i koljeno na drugoj nozi boli manje (iako je tamo mala artroza), ali pomislio sam da je sljedeći. O činjenici da me boli leđa, potpuno sam zaboravio, sjetio sam se samo održavanja godinu dana
Pa, pohod se po potrebi može prikazati gotovo "s kuka") Iako pete još ne nose pete.
I to unatoč činjenici da sam lijen i nisam osobito "razvio" nogu.

Dakle, ne treba se bojati, život ide dalje!

Endoprostetika kuka

tofi »16. travnja 2017. 07:22

Endoprostetika kuka

OLGach »16. travnja 2017. 08:04

Neka nas sreća ne napusti.

Seropozitivni RA (od 2005. godine), osteoporoza, tendonitis tetiva, dorsopatija, gastritis. Zamjena prava. t / s b zajednički (ožujak 2014)
Metipred, metotreksat, fol, nise, nimesil ili svijeće amelotex (po vašem osjećaju), vigantol, alfa d3 teva, sirdalud, meksidol, omeprazol.
MabThera tri para od 1000

Endoprostetika kuka

BlueBird »16. travnja 2017. 11:50

Da, jesam (čitao sam temu od naslovnice do naslovnice) i jako su me uvjeravali, jer Bio sam prestrašen.
Zato je dodala u svinjarnicu.

A operacija je doista donijela velike koristi, uspoređujući ono što je bilo prije i sada.
Prije mene je to bio podvig da dođem do najbliže trgovine (jaka lijenost i bol), obucite čarapu.
I, što je najvažnije, činilo se da ako u 40. godini sve već boli i izlije ovako, kako onda i zašto živjeti dalje?

Sada sam puna nade i optimizma da ćemo se i dalje boriti!)

Endoprostetika kuka

Latoya »06. svibnja 2017. 22:17

Oh moje riječi prije operacije

Pozdrav svima
Sad o glavnoj stvari.
Danas je točno tri mjeseca ili 12 tjedana i pet dana od dana operacije.
Nuss, da sumiramo:

Bol
Neću ni opisivati ​​bol. Mogu samo reći da prošle godine nisam mogao normalno hodati ili spavati..
NAKON što su bili drugi bolovi - postoperativni, iako ih u početku gotovo nisam osjetio, jer lijekovi protiv bolova ubrizgani su u bolnici. Tada je tijekom rehabilitacijskog razdoblja bol bila veća od neuspjelih pokreta ili položaja. Nije bilo boli, ništa slično. Jedino, ponekad sam u snu osjećao bol. A mišići su se ponekad pomalo povlačili. Sad već drugi tjedan, gotovo da uopće nemam bolove. Rijetko, rijetko, pomalo, nije čak ni bol, već ostatak djelovanja operacije, tkiva i mišića, ako to ne kažete u fazi liječenja.

Šav
Uopće se nisam razbolio Apsolutno. I nije se gnjavio. U bolnici su liječeni nekoliko puta, sve je brzo i odmah raslo. U centru za rehabilitaciju samo sam ga zalijepila gazom kako se ne bih stezala dok se niti ne riješe. Čvor (rep, kako ga zovu), koji je ostao otpao negdje u četvrtom ili petom tjednu. Prije tjedan dana šav se češljao malo na jednom mjestu i zacjeljivao je nekoliko dana, prekriven kore, malo žute tekućine koja se nakupila ispod njega, ogulio sam alkohol, jod i tako dalje dva-tri puta dnevno. Ništa nije lijepila i izbjegavala je kontakt s odjećom i drugim stvarima. Sam šav nije velik, uredan, dok je ružičast, ali s vremenom će postati bijel. Rez mi je napravljen duž starog dječjeg šava i sada izgleda "spektakularno" šav na šavu)) Nije me briga, jer s tim živim cijeli život, samo se dizajn promijenio)))

Pripreme
Vidio samo u bolnici. Nije se ni gnjavila kod kuće. NE ponavljajte! Jer ja jesam, s tobom se sve može drugačije. Govorim o lijekovima koji su propisani za razrjeđivanje krvi. Podsjetim vas da nemam dijagnozu na temu web mjesta, problem je urođen i sa samo jednim zglobom, tako da nisam pio ništa vezano za RA prije i poslije.

vježbe
U bolnici je, ležeći na krevetu, zategnula mišiće, povukla i uvrnula noge, lutala hodnikom i stepenicama, poput sjene Hamletovog oca deset puta dnevno. Bilo je relativno lako, ali brzo umorno. U rehabilitacijskom centru svaki dan sam redovito išao na gimnastiku / vježbe.. možete li zamisliti da sam zaboravio kako se to ispravno naziva))) Po dolasku kući učinio sam isto, samo ne dosljedno i nedisciplinirano. Samo sam pokušao raditi set vježbi barem jednom dnevno. Samo sam obišao stan - u Sibiru je započela proljetna glazura, zastrašujuće je ići zdravo, a još više nakon operacije. Tako sam svoju prirodnu lijenost prekrila potpuno opravdanim izgovorom))) Usput, nakon svakog dana, gdje se nisam požalila, već sam vježbala više nego jednom i vrlo pažljivo, odmah sam osjetila poboljšanja. Ako je rehabilitacija vjerojatno išla brže. Ali nisam se žurila. I vidite sami, svoj izbor.

Duge noge
Noge su sada iste dužine! uraa!

Hod
Još malo kašljam, ali to je zato što proces ozdravljenja još nije gotov, ponekad postoji i mala nelagoda. Pa, plus dugoročna navika šepanja.
Hodaj, hodaj i opet hodaj. Idem k modelu, neka me nauče))))

Čarape, štake
U tim sam stvarima bio mučno korektan. Pa, gotovo)) Inače, nisam ja)) do 6.5 tjedana išao sam isključivo na štake, iako se ponekad pokajem s jednim, ali to je sve oko kuće. Krajem sedmog tjedna najmlađa kćer imala je trodnevno natjecanje. Nije bez mene. Grozno je koliko je nezgodno pomagati joj na štakama i općenito s njima tamo, na ovom natjecanju. Na kraju sam uzeo štap i otišao s njom na događaj. Iskreno, reći ću da sam gotovo cijelo vrijeme sjedio u predvorju, a posebno nisam nigdje išao. Ali još sam se morao kretati i to mi je dato iznenađujuće lako. Par puta, penjući se stubama, shvatio sam da štap samo vuče za mnom i zaboravim se nasloniti na njega. Iako je sam prelazak bio stresan. Oslanjate se na štake gotovo svu težinu, stegnute su i osjećaj potpune stabilnosti. Uzevši štap u ruke, po inerciji sam ga pokušao prvo objesiti i, užas, zalepršao je i umalo sam pao. Općenito, morao sam se malo prilagoditi prije izlaska.
Do kraja osmog tjedna izmjenjivali su se štapovi i štake, ali pogotovo nisam nikamo. Početkom devetog tjedna predao sam štake. Štap mi je služio ispravno 11 tjedana i par dana)) Prije tjedan dana odbio sam ga. ALI. Sjeo sam za volan. Dakle, nije bilo velikih opterećenja. Obukla je čarape na isti način, sve do prošlog tjedna redovito i svaki dan (mrzim ih))

Spavati
Već drugi tjedan spavam kao dijete i, kako želim, mazim i okrećem se i ne osjećam to, niti bilo kakve bolove, nelagode. Ali na najveću slast sna vjerojatno je utjecala činjenica da sam izgubio strah)) Moje su se mogućnosti mnogo puta povećale, moj aktivni stil života vratio se (više o tome u nastavku) i prestao sam toliko kontrolirati svoje pokrete, pa sam čak i u snu gledao kako ležim. U početku to uopće nije bio san, već glupost. Ponavljam - ne mogu spavati na leđima. U petom tjednu počeo sam se okretati na boku (nije operiran), u šestom na trbuhu. Od osmog tjedna jastuk između nogu zamijenjen je pokrivačem. A drugi tjedan se uopće ne brinem za nju. Spavam na trbuhu, povlačeći neoperativu nogu na grudima (nisam još ni mentalno probala operiranu, prerano prerano)). Zujati! Život postaje bolji))

Tuš / kada / WC
Pa, bolnica je čista, rukohvati, stolica pod tušem. U RC-u je isto, u odjelima je sve predviđeno. Iako, da budem iskren, u bolnici se nisam potpuno podigao pod tušem, dijelom sam se oprao kako ne bih našao vodu na šavu. U RC-u je gotovo isto, ali uboda sapuna, iako odvojeno. I tako, što je kod kuće. A kod kuće obični niski toalet, obična visoka kupka. Sjedio sam na WC-u, ispružio operiranu nogu i nisam kupio rukohvat. Nakon tjedan ili dva, potpuno je poludela i sjela normalno, ali neobično, kut je ostao gotovo 90. Za pranje je stavila stolicu u kadu, sjela na nju, ostavila noge na podu, zatim je nosila n / nogu, zatim je podigla i preuredila operiranu ruku. Stolica je stvar zadnjih sedam tjedana. Bilo je sasvim moguće ući i izaći bez njega. pridržavajući se maksimalnog kuta od 90. Ali morao sam se okupati (prije dva tjedna prvi put), potrebna je još jedna vještina (Lako je sjediti u njemu, ali ustati))) dobro, općenito sam naučio)

Seks
Što je? Ne znam ovo)) Posljednji suprug je jeo prije osam godina, pet ljubavnika))
Ozbiljno, mislim da je to normalno, gotovo u potpunosti, nisam mogao imati seks do prije dva tjedna. Ali je li moguće da se opustite sto posto i ne razmišljamo o ovoj kristalnoj, divno skupoj jedinici u tijelu, ne znam. Moramo pokušati))

Voziti auto
Sjeo sam za volan prvi put u jedanaestom tjednu. Prije bih sjeo, ali auto je bio blokiran. Stajao sam kod svoje najstarije kćeri u privatnoj kući u dvorištu, snježna pahulja se iselila iz garaže i blokirala izlaz, morala sam čekati da se rastopi. Ni nelagodu, niti bilo što slično. Jedino je ako dugo sjedite, tada, kao da noga trza, postaje otečena i mora ići.

Posao
Radio sam i sjedio na kauču. Ja sam trgovac nekretninama. Stoga je taj dio posla koji je povezan s telefonom i računarom bio previše naporan za mene. Počeo sam se malo uključivati ​​u proces u devetom tjednu. Posljednja dva tjedna radim u potpunosti.

Čudne čudnosti
U zglobu postoji hladnoća. Dakle, vi sami sjedite sjedeći i iznenada se ohladite.
Ponekad, podižući nogu savijenu u koljenu ispred mene, osjetim lagani klik u zglobu. Ponekad ga više nema. Da vidimo kako dalje. Glavna opterećenja tek dolaze.


Zajednička pokretljivost / sposobnosti
Sad o glavnoj stvari)) Mogu staviti čarapu! Rezanje noktiju još uvijek nije tako zgodno, ali već pronalazim udobnu pozu koja bi bila blizu 90. Mogu pričvrstiti čizme! Općenito, napokon sam osjetio razliku prije i poslije! Sada mogu puno toga učiniti! I vjerojatno je dobro što nerazvijeni mišići ne daju potpunu priliku da isprobam sve, inače ću potpuno izgubiti strah, lupaću na uzicu))
Jedino što ne radim je da ne spavam i ne ležim na operiranom boku. Bojim se i nije ugodno. Pokušao sam nekoliko puta, ali ne, bolno pritišće težinu na iscjeljujuće mišiće, plus čini se da će se zglob pomaknuti.
Zasebno, želim reći da sam se u potpunosti servisirao tijekom rehabilitacijskog razdoblja. Jedina kćer prije osam tjedana stavila je čarapu na operiranu nogu. Tada sam i sam naučio.

Ukratko, reći ću ovo - 90% sam se oporavio i 80% se vratio u puni život. Uvaženi drugovi!
Zdravlje svima! I nemojte ni pomisliti raditi operaciju ili ne. Pojasni to!

Napisala sam ga, kao i obično, kratkoća nije moja sestra)))

Artroplastika kuka koja je napravila?

svekrva je radila artroplastiku koljena na obje noge, u Harkovu, u Institutu Sitenko. trči, uživa u životu, što je bilo * prije * - zastrašujuće je zapamtiti, divlji bolovi.

Vidio sam mnoge koji su joj radili operaciju na kuku, s dobrim rezultatom. bila je tamo sa ženom, također stari, sprijateljila se, imala je operaciju kuka, sve je ok, samo što se dugo zarastao šav (dob, nikad se ne zna).
ali nekako sam stajala u redu sa svekrvom, čekala doktora, djevojčica je došla iz bolnice, operirana je negdje drugdje, bilo u Sevastopolju, ili negdje drugdje, ne sjećam se. Donijeli su odluku da je potrebna druga operacija, ispitali su slučaj, zašto je * uradio operaciju (koliko razumijem, učinio nešto pogrešno).

još jedna velika stvar je kako se osoba ponaša nakon operacije. trebate slijediti sve preporuke liječnika, ustajati se kroz bol nekoliko dana, razviti zglob (muškarci su osjetljivi, često počinju sažaljevati sebe). onda se ne raspalite, a ako je liječnik rekao 2 mjeseca na štakama, onda čak i u kući jasno 2 mjeseca - na štakama. i onda slijevaju, a onda se oteklina uklanja, voda se ispumpa.

Zamjena kuka. Povratne informacije nakon operacije

Pravi pregledi pacijenta nakon artroplastike kuka

Prema posljednjim istraživanjima, implantat kuka ima otpornost na habanje više od 10 godina. Mnogi pacijenti koji su bili podvrgnuti artroplastiji kuka imaju uglavnom pozitivne kritike. 90% ljudi nakon operacije vraća se u puni život, kreću se bez pomoći štaka i štapića i ne trebaju uzimati protuupalne i lijekove protiv bolova.

Recenzije

Nikita: Imao sam potpunu zamjenu kukova 07.05.16. Iako više ne doživljavam bol, imam i slabost u nozi, osim što sam osjećala umor nakon hodanja na malu udaljenost. Još moram hodati s trskom jer se ljuljam.

Vera: Nakon što sam potpuno zamijenila zglob kuka, kod mene je sve bilo u redu, ali tri dana nakon operacije, čula sam pop i doživjela jaku bol. Kirurg je utvrdio da se pojavila pukotina na vrhu zgloba kuka, što je zahtijevalo još jednu operaciju za stabilizaciju zgloba. Pitam se je li to rijetka pojava i što je uzrokuje.

Luda: Prije 8 tjedana imala sam kompletnu operaciju zamjene kuka i ne mogu hodati bez štapa. Također imam problem sa svojom IT skupinom (iliotibijalna). Čini se da sjedim na štapiću za pecanje, neće nestati ni s fizioterapijom. ne znam što da radim.

Basil: Imao sam nesreću na biciklu prije 8 mjeseci i morao sam zamijeniti kuk. Pogriješio sam gledajući ukupnu operaciju zamjene kuka na Youtubeu nekoliko dana prije vlastite operacije. Ne znam zašto sam to učinio! Bila sam toliko uplašena da sam stigla na operaciju. Imao sam nekoliko operacija, a ovo je bila jedna od najlakših. Bila sam toliko zabrinuta jer sam se morala penjati nekoliko stepenica svaki dan, a to se pokazalo kao problem. Jedinu pravu bol imao sam u koljenu kad su je stavili u čudan položaj uz veliki pritisak da joj dislocira bok. Bol u koljenu je na kraju nestala. Osjećam se vrlo dobro i puno hodam i hodam. Međutim, još uvijek se pomalo bojim sjesti na bicikl nakon nesreće. Ne bih se ustručavao kad bih ikad morao napraviti drugi kuk.

Nikolaj: Dobio sam 7 tjedana nakon operacije s THR-om desnog bedra. Za mene je cijeli proces bio poput torte. Nema prave boli za reći, malo nelagode, ali ništa što bih nazvao bolom. Napustio sam kantu nakon trećeg tjedna, a sada idem normalno. Mogu se popeti stepenicama i mogu se odijevati bez pomoći i pomoći. Uzimam samo lijekove protiv bolova po potrebi, ne više od 2 dnevno. Pri posljednjem posjetu liječniku, rekao je da sam sa oporavkom 1 godinu ispred većine drugih. Više nemam "pravu bol" koju sam duže vrijeme bolovao tijekom posljednjih godinu dana, i sasvim sam zadovoljan rezultatima.

Elena: Moj suprug je u kolovozu 2016. imao potpunu zamjenu kukova. Ubrzo nakon operacije doživio je veliku bol u desnoj preponi. Podvrgao se tri injekcije boli, što mu nije pomoglo. U prosincu 2017. zatražio je CT pretragu kukova. Liječnik je završio još jednu reviziju zgloba desnog kuka u veljači 2017. godine. Otprilike šest tjedana nakon druge operacije, ista tačna bol vratila se u prepone. Dežurni liječnik uputio je drugog stručnjaka radi utvrđivanja uzroka. Neurolog kaže da nema oštećenja živaca, pa bi problem trebao biti u kuku. Nastavljamo donositi odluke. Stegno stalno boli.

Recenzije rehabilitacije kuka

Gdje je bolje podvrgnuti se oporavku - kod kuće ili u klinici?

Dugi niz godina pokušavajući izliječiti JOŽE?

Voditeljica Instituta za zajedničko liječenje: "Zapanjujete se koliko je lako izliječiti zglobove uzimajući lijek za 147 rubalja svaki dan.

Nakon operacije za zamjenu zgloba kuka, rehabilitacija nije samo u ranoj fazi, već i u kasnoj fazi, također je bolje podvrći se nadzoru ortopeda i profesionalnog instruktora u terapiji vježbanja. Zašto je to toliko važno? U kasnijim fazama možete precijeniti svoje sposobnosti počevši davati opterećenja na operiranom zglobu više nego što je on trenutno spreman prihvatiti, što je kruto dislokacijom endoproteze, labavljenjem i drugim problemima. Obično se to događa upravo u dalekom razdoblju, kada je kod kuće, kada, na osnovu značajnog poboljšanja stanja, osoba odluči da već može prijeći granice. U stvari, konačno pričvršćivanje proteze s koštanim i mišićnim strukturama još nije izvršeno, a ne događa se ranije nakon 3-4 mjeseca, a evo rezultata.

Za liječenje zglobova naši čitatelji uspješno su koristili Sustalaif. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.
Pročitajte više ovdje...

Preporučljivo je ostati što duže pod nadzorom stručnjaka koji će, uzimajući u obzir dinamiku oporavka i individualne karakteristike pacijenta, odabrati optimalnu dopuštenu razinu tjelesnog napora, prilagoditi što je više potrebno kako bi ih povećali ili smanjili te nadgledali ispravnost svake vježbe. Instruktor rehabilitacije i dežurni liječnik osigurat će da se rehabilitacija nakon zamjene kuka završi bez komplikacija, pružajući na vrijeme puni niz obveznih preventivnih mjera.

Gdje god pacijent podvrgne postoperativnom planu obaveznih mjera, mora se jasno pridržavati pojedinačnog programa rehabilitacije nakon zamjene kučnog zgloba. Sastavlja ga isključivo visoko kvalificirani stručnjak, prema utvrđenim standardima endoprotetike, za određeni medicinski slučaj.

Ukupna artroplastika TBS-a

Kad se odluči o pitanju postavljanja implantata, postavljaju se pitanja: je li mi zaista potrebna operacija, što je, što trebam očekivati ​​nakon nje?

Prednosti ukupne artroplastike:

  • uklanjanje boli;
  • obnova motoričke funkcije;
  • poboljšanje općeg stanja i kvalitete života pacijenta.

Godišnje se provede preko milion postupaka postavljanja implantata.

Glavni zadatak ukupne endoprotetike je uklanjanje patološki promijenjenih i uništenih zglobova, kostiju i hrskavice, vraćanje motoričke aktivnosti udova i vraćanje prethodne kvalitete života. Kandidati za implantaciju ukupnog tipa su pacijenti koji su dobili preporuku liječnika bez ograničenja u dobi i tjelesnoj težini. Najčešće su to pacijenti od 60 do 85 godina. Uz dobro provedenu operaciju, poštivanje svih zahtjeva, komplikacije su vrlo rijetke.

Moderne proteze omogućuju vam da u potpunosti simulirate nativni pokretni spoj, oni su prilično izdržljivi: vijek trajanja je 15-25, pa čak i 30 godina. S ovom vrstom implantacije rehabilitacija će biti dulja i zahtijevat će stalan liječnički nadzor..

U svijetu se godišnje obavi više od dva milijuna operacija. Endoproteze su izrađene od visokotehnoloških materijala: metala, titana, keramike.

Pitanje kvalitete proteze brine mnoge pacijente. Nema stvarno loših. Bolje odaberite dobrog liječnika.

Proteza se odabire pojedinačno, ovisno o bolesti. Endoproteze su izrađene od dvije vrste - s prisutnošću fiksacije na cementnoj bazi i na cementnoj. Prva vrsta uključuje fiksaciju medicinskim cementom, druga, inovativnija - kost operiranog pacijenta izrasta u strukturu implantata. Drugi se tip preporučuje pacijentima do 50-60 godina u nedostatku osteoporoze. U ostalim slučajevima preporučljivo je izvršiti fiksaciju cementa. U posljednje vrijeme popularne su proteine ​​od titana, cijena konstrukcije ovisi o državi proizvodnje.

U 96% slučajeva protetika obnavlja rad kuka, bol je potpuno ublažena i postaje moguće slobodno kretanje.

Indikacije za artroplastiku

Progresija artroze i artritisa razvija se u pozadini nestabilnosti zglobova, što dovodi do povećanja osteofita, abrazije zglobnih površina. Gubitak kongruencije uzrokuje bol i blokira kretanje.

Totalna artroplastika ublažava bol i vraća normalnu funkciju zgloba uništenog nakon ozljede ili habanja.

U ovom slučaju produbljivanje iliuma i glave femura zamjenjuju se umjetnim elementima. Operacija se provodi redovito tijekom posljednjih 50 godina. Ažurirani spoj traje u prosjeku 20-30 godina.

Endoprostetici se propisuju kada konzervativna terapija ne pomaže ublažavanju boli. Glavne indikacije za ugradnju proteze su:

  • artroza;
  • reumatoidni artritis;
  • prijelomi kuka i zdjelice;
  • septički artritis;
  • ankilozirajući spondilitis (ankilozirajući spondilitis);
  • koštana displazija.

Hirurška intervencija nudi se kad kučni zglob izgubi funkciju, a to utječe na kvalitetu života:

  • bol, oteklina i ukočenost ometaju hodanje i kretanje;
  • bol u kuku remeti san i invalidnost;
  • nemoguće je provoditi svakodnevne aktivnosti (kupanje, kupovina hrane, osobna njega);
  • depresija se razvija zbog boli i oslabljene pokretljivosti zglobova;
  • pacijent je invalid i socijalno izoliran.

Važan preduvjet kirurgije je da pacijent mora biti dovoljno zdrav da se nakon njega podvrgne operaciji i rehabilitaciji.

Kako se provodi rehabilitacija nakon zamjene kuka (zamjene)?

Zamjena kuka je operacija u kojoj se pacijentov zglob zamjenjuje umjetnim analogom (protezom).

Brzi skok na odjeljke članka:

Koliko košta ova operacija u Moskvi?
Koliko je učinkovita operacija?
Moguće komplikacije artroplastike
Standardni scenarij rehabilitacije nakon ove operacije
Rehabilitacija se nastavlja kod kuće
Vratite se poznatom životu: kako i što ispravno raditi

Glavne indikacije za ovu operaciju su:

  • artroza kuka (koksartroza)
  • reumatoidni artritis
  • koštani tumor
  • prijelom kuka
  • aseptična nekroza zgloba kuka

Sve su te bolesti popraćene jakom boli i ograničenjem pokreta zglobova, što uvelike smanjuje kvalitetu života pacijenata.

Koliko košta takva operacija u Moskvi?

Cijena operacije uvelike varira od klinike do klinike i ovisi o tome je li u cijenu uključena i sama proteza, kao i anestezija, pregled i hospitalizacija nakon operacije. Dakle, sama operacija može koštati od 30.000 rubalja, a cijene programa all inclusive mogu doseći 350.000 rubalja.

Koliko je učinkovita operacija?

endoproteza kuka

Kao što mnogi pacijenti koji su zabrinuti zbog svojih simptoma nakon operacije primjećuju: bol se povlači, mobilnost se vraća u zglob, a osoba može bez ograničenja obavljati kućanske poslove, sport, posao itd. (recenzije možete pročitati ovdje, kao i ovdje :).

Međutim, postoje slučajevi kad simptomi ne nestaju u potpunosti (). Razlog za to mogu biti komplikacije operacije, dob ili pojedinačne karakteristike pacijenta, iskustvo liječnika, kvaliteta proteze i još mnogo toga. Tijekom rehabilitacije nakon endoprotetike može se osjetiti bol, oticanje zgloba ili utrnulost nožnih prstiju. S vremenom takvi simptomi nestaju. Neki pacijenti osjećaju značajno olakšanje boli odmah nakon operacije..

Kada započinje proces rehabilitacije??

Nakon operacije za zamjenu kuka, kad se pacijent udalji od anestezije, započinje proces rehabilitacije. Otpust pacijenta obično se javlja 3-5 dana nakon operacije, ali rehabilitacija tu ne završava. Koliko dugo ovaj proces traje ovisi o nekoliko čimbenika, od kojih je prvi prisutnost komplikacija.

Moguće komplikacije artroplastike

Rizik od ozbiljnih komplikacija ove operacije vrlo je mali, ali u nekim slučajevima oni moraju biti:

  • infekcija kuka razvija se u oko 2% bolesnika.
  • najčešća komplikacija je stvaranje krvnih ugrušaka u venama nogu i području zdjelice.

U slučajevima kada se nakon operacije razviju komplikacije, proces rehabilitacije može se odgoditi..

Standardni scenarij rehabilitacije

Rehabilitacija: prvi dan

Ključne točke prvog dana nakon operacije za pacijenta bit će:

  • Upute o mjerama opreza i dopuštenom opterećenju pogonskog zgloba;
  • Učenje 2-3 vježbe za razvoj zgloba koji se može izvoditi dok ležite u krevetu;
  • Sposobnost sjedenja na rubu kreveta;
  • Prilika za stajanje, oslanjajući se na shakere;
  • Sposobnost sjedenja na stolici (uz pomoć medicinskog osoblja);
  • Sposobnost za početak kretanja (uz pomoć medicinskog osoblja).

Drugi dan

Drugi dan rehabilitacije rezultirat će sljedećim novim događajima za pacijenta:

  • učenje 1-2 nove vježbe za razvoj zgloba i mišića;
  • sposobnost sjedenja i ustajanja (pod nadzorom medicinskog osoblja);
  • osoba se može pokušati popeti stepenicama na štake (pod nadzorom medicinskog osoblja);
  • mogućnost tuširanja ili kupke.

Treći dan

Trećeg dana nakon operacije, pacijent u pravilu može:

  • samostalno izvesti potrebne vježbe;
  • sjediti na rubu kreveta bez podrške;
  • samostojeći, ne oslanjajući se na šetač ili štake;
  • hodati sam ili sa štakama;
  • popeti se i spustiti se niz stepenice sami ili pod nadzorom medicinskog osoblja.

Zašto je fizioterapija toliko bitna u procesu rehabilitacije nakon artroplastike?

Fizioterapija je važan i sastavni dio rehabilitacijskog procesa nakon endoprotetike. Njegova je svrha spriječiti konverziju zglobova, naučiti pacijenta "pravilima korištenja" novog zgloba i ojačati mišiće oko proteze posebnim vježbama.

Konvergencija zgloba može dovesti do ograničenog kretanja operisanog zgloba. Konvergencija zgloba uzrokovana je ožiljcima oko proteze..

Tijekom posjeta fizioterapeuta, pacijent uči koja tijela tijela mogu naštetiti zglobu, a koja nisu, kada i kakvo opterećenje proteza može mirno izdržati, kako spriječiti kretanje zgloba itd. Također, fizioterapeut će pacijentu propisati program vježbi koje treba izvesti kod kuće nakon otpusta iz bolnice, Neki pacijenti nastavljaju posjećivati ​​fizioterapeuta i nakon otpusta kući.

Rehabilitacija se nastavlja kod kuće

Nakon endoprotetike, rehabilitacijski postupak iz bolnice se "seli" kući s pacijentom.

Glavne točke koje pacijent treba zapamtiti dok je kod kuće:

  • koža u zglobu uvijek treba biti čista i suha. Ogrtače treba mijenjati strogo u skladu s uputama liječnika..
  • ako nakon operacije postoje ubodi koje je potrebno ukloniti, kirurg će pacijentu dati posebne upute u vezi s njegom mjesta ureza i pravilima korištenja kade ili tuša.
  • neki će se pacijenti morati vratiti u bolnicu na rendgenski snimak kako bi liječnici mogli vidjeti kako ide proces ozdravljenja.
  • ako se u području šava primijeti crvenilo ili se iz rane pojavi bilo kakav iscjedak, pacijent treba odmah konzultirati liječnika.
  • na tjelesnoj temperaturi iznad 38 stupnjeva C, također biste trebali konzultirati liječnika.
  • u roku od 3-6 mjeseci nakon operacije može se primijetiti oticanje u protezi (to je normalno). Ako je potrebno, pacijentu se može preporučiti nanošenje leda na zglob nekoliko puta dnevno tijekom 15-20 minuta.
  • u slučaju simptoma kao što su bol u prsima ili nedostatak daha, pacijent treba odmah kontaktirati liječnika: to mogu biti znakovi ugruška u krvi.

Uzimanje lijekova

Sljedeći lijekovi mogu se propisati pacijentu nakon otpuštanja kući:

  • antikoagulansi - za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, što može dovesti do opasnih po životnih posljedica
  • antibiotici - za sprečavanje rizika od infekcije u zglobu.

ishrana

Prehrana je još jedna važna komponenta rehabilitacije kod kuće nakon zamjene zglobova. Po povratku kući, pacijent može jesti kao i obično. Međutim, liječnik može preporučiti sljedeće:

  • počnite uzimati određene vitamine
  • napunite prehranu namirnicama koje sadrže željezo
  • piti dovoljno tekućine
  • izbjegavajte velike količine vitamina K

"Sljedeće namirnice bogate su vitaminom K: brokula, jetra, špinat, luk, kupus i cvjetača, zeleni grah, soja."

  • ograničite konzumaciju kave i alkohola
  • pratite težinu (ne dopustite oštri porast)

Povratak u poznati život

Kako da...

... koristiti stepenice na štakama?

1. Idite prvo s nogom bez operiranja

2. Zatim postavite operiranu nogu na isti korak.

3. Zatim stavite štake

1. Spustite štake do donjeg koraka

2. Spustite operiranu nogu

Naši čitatelji uspješno su koristili Sustalife za liječenje zglobova. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.
Pročitajte više ovdje...

3. Zatim spustite zdravu nogu

…sjediti?

koje stolice sjediti nakon artroplastike

3 mjeseca nakon operacije za zamjenu kuka, pacijent se treba pridržavati sljedećih pravila:

1. Sjedite samo u foteljama ili stolicama s naslonima za ruke

2. Ne sjedite na preniskim stolicama

3. Ne prekrižite noge u koljenima

4. Ne sjedite više od sat vremena u jednom položaju

5. Slijedite upute fizioterapeuta o tome kako sjediti i ustati iz stolice

Kad je to moguće...

... slobodno koristite stepenice?

U pravilu, u roku od tjedan dana nakon operacije, pacijent se kreće stepenicama štapićima. Tijekom sljedećih 4-6 tjedana pacijent je u potpunosti savladao stepenice i slobodno ga može koristiti bez ičije pomoći.

…voziti?

Kada pacijent može voziti automobil ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu mjenjača automobila i stranu na kojoj je operacija izvedena.

Pacijent se može vratiti u vožnju automatskim mjenjačem u roku od 4-8 tjedana nakon operacije. A ako pacijent ima automobil s ručnim mjenjačem, a operacija je izvedena na desnom zglobu kuka, tada možete voziti iza kulisa samo uz dozvolu liječnika. Datumi su u svakom slučaju pojedinačni.

... nastavi seks?

Pacijent bi o ovom pitanju trebao izravno razgovarati s liječnikom. U nekim se slučajevima preporučuje odmor do 4-6 tjedana, u drugim slučajevima nema ograničenja, pod uvjetom da pacijent odabere položaje sigurne za operirani zglob.

... vratiti se poslu?

Neki se pacijenti mogu vratiti na radno mjesto već 4 tjedna nakon operacije, a drugima je potrebno do 10 tjedana za rehabilitaciju nakon zamjene kučnog zgloba. U ovom slučaju, sve ovisi o prirodi rada i napretku koji će pacijent moći postići u procesu oporavka..

Slijedom savjeta liječnika, pacijent će moći ubrzati oporavak i uskoro uživati ​​u punom životu, punom pokreta i bez boli.

Pregled broj 1

"Za ovu operaciju znam od svog rođaka. Ako govorimo o njegovim zaslugama, možemo reći samo jedno: bol stvarno odlazi. Ali, zamišljam kako je teško čovjeku odlučiti se za endoprotetiku.

Malo o povijesti bolesti:

Moja sestra, sa 23 godine, osjetila je da joj hodanje u visokim potpeticama pruža prilično jake bolove, pogotovo prilikom trčanja. Ljudi su mislili da je to možda modrica, ali s vremenom se razvila, a to me već natjeralo na razmišljanje.

Nakon potrebnog pregleda postavljena je dijagnoza disfunkcije kuka. Destruktivni proces doveo je do činjenice da se spoj jednostavno postupno raspao na dijelove.

Stoga je prvo rješenje problema bila operacija koja je zbog prethodne narudžbe proteze morala pričekati dva mjeseca. Sestra je bila sretna što joj je tvornica, u kojoj je ona zaposlenica, platila troškove proteze i liječenja.

Značajke rada

Anestezija koja se koristi u artroplastici je opća anestezija ili spinalna anestezija. Trajanje mu je oko dva sata. Operacija se izvodi s prilično velikim gubitkom krvi, pa morate nadoknaditi transfuzijom davane ili unaprijed pripremljene vlastite krvi (kao što je to učinjeno u ovom slučaju).

Postoperativno razdoblje

Nakon uspješne operacije, zglob je postao titan. Od drugog dana mojoj je sestri bilo dopušteno hodati s trskom, ali otišla je tek četvrtog, a 15. dana liječnici su uklonili ubode. Za mjesec dana, trska bi se mogla staviti na stranu, a potpuni oporavak očekivao se za godinu dana..

Naravno, tijekom razdoblja oporavka bilo je potrebno poštivati ​​stroge uvjete, jer se u protivnom umjetni zglob jednostavno može dislocirati, a operacija bi se trebala ponoviti. U zračnoj luci je bilo incidenata, kada su senzori škljocali tijekom pretraga, ali za ovaj slučaj trebate ponijeti posebnu potvrdu sa sobom. Drugi neugodni trenutak je postoperativni ožiljak, koji je prilično uočljiv. Ali moja je sestra našla izlaz: tetovažu sam dobila na njegovom mjestu. ".

Ukupna artroplastika TBS-a

Kad se odluči o pitanju postavljanja implantata, postavljaju se pitanja: je li mi zaista potrebna operacija, što je, što trebam očekivati ​​nakon nje?

"Liječnici kriju istinu!"

Čak se i „zanemareni“ problemi sa zglobovima mogu izliječiti kod kuće! Samo ga ne zaboravite da ga mažete jednom dnevno...

Prednosti ukupne artroplastike:

  • uklanjanje boli;
  • obnova motoričke funkcije;
  • poboljšanje općeg stanja i kvalitete života pacijenta.

Glavni zadatak ukupne endoprotetike je uklanjanje patološki promijenjenih i uništenih zglobova, kostiju i hrskavice, vraćanje motoričke aktivnosti udova i vraćanje prethodne kvalitete života. Kandidati za implantaciju ukupnog tipa su pacijenti koji su dobili preporuku liječnika bez ograničenja u dobi i tjelesnoj težini. Najčešće su to pacijenti od 60 do 85 godina. Uz dobro provedenu operaciju, poštivanje svih zahtjeva, komplikacije su vrlo rijetke.

Moderne proteze omogućuju vam da u potpunosti simulirate nativni pokretni spoj, oni su prilično izdržljivi: vijek trajanja je 15-25, pa čak i 30 godina. S ovom vrstom implantacije rehabilitacija će biti dulja i zahtijevat će stalan liječnički nadzor..

Pitanje kvalitete proteze brine mnoge pacijente. Nema stvarno loših. Bolje odaberite dobrog liječnika.

Proteza se odabire pojedinačno, ovisno o bolesti. Endoproteze su izrađene od dvije vrste - s prisutnošću fiksacije na cementnoj bazi i na cementnoj. Prva vrsta uključuje fiksiranje medicinskim cementom, druga, inovativnija - kost operiranog pacijenta izrasta u strukturu implantata.